Na čem pracuji

Article art

Češi chtějí na Měsíc. Mise posune český vesmírný výzkum

5. 10. 2022

Český vesmírný výzkum patří ke světové špičce. Jeho pozici by měla potvrdit mise k Měsíci. Tuzemským výzkumníkům by vedle prestiže měla přinést i unikátní data. Mají pro to i politickou podporu v osobě ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09). I to zaznělo na výstavě, kterou v Poslanecké sněmovně v pondělí 3. října u příležitosti European Space Week uspořádala poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Výstava, která bude v prostorách sněmovny více než týden, má upozornit na význam kosmických aktivit pro náš běžný život a představit aktivity České republiky ve vesmíru a jejich celosvětový dosah. Ilustrace, které vtipným způsobem problematiku vysvětlují, vytvořil mladý český talentovaný umělec Kristián Mensa (Mr. Kriss). Na jeho práci upozornil i vlivný americký magazín Huffington Post zařazením do žebříčku 20 nejnadanějších inovátorů mladé generace z celého světa. 

Vernisáže se vedle ministryně pro vědu , výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) a ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) zúčastnili a také vystoupili za Ministerstvo dopravy JUDr. Václav Kobera, ředitel Odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací, za Asociaci leteckého a kosmického průmyslu Petr Kapoun a za Akademii věd ČR pak Jiří Svoboda. Všichni jmenovaní se shodli, že Češi mají před sebou slibnou budoucnost - konkrétně pak misi na Měsíc.  Tu chce zrealizovat právě jeden z jmenovaných, šéf brněnské firmy TRL Space Petr Kapoun. 

„Ani ve vesmíru nechceme být pouze montovnou ale mozkovnou. To znamená nejen dodávat části vesmírných systémů, ale navrhovat celé kosmické mise and družice. Přesně to představuje mezinárodní mise na Měsíc LUGO, která pod vedením České republiky sdružuje kosmickou vědu a průmysl z regionu Trojmoří,“ uvedl Petr Boháček z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. 

„Česká republika má potenciál být zemí špičkového vesmírného průmyslu. Vědu, výzkum a inovace budu vždy podporovat, ale je také důležité vědět proč. Že právě vesmírný výzkum nám do života přinesl přesnou satelitní navigaci, signál do mobilu, důležitá data o teplotách využitelná v zemědělství, možnost předvídat přírodní katastrofy či nové technologie jako jsou robotické končetiny, solární panely, filtraci vody, inzulinovou pumpu… Proto by bylo krátkozraké tyto aktivity nepodpořit. Mám radost, že současná politická reprezentace si důležitost tohoto tématu uvědomuje,” shrnula poslankyně Barbora Urbanová, která akci zorganizovala.