Na čem pracuji

Article art

Amnesty International

30.11.2022

Amnesty International každý rok pořádá Maraton dopisů. Všichni můžeme napsat dopis, který se zastává konkrétního člověka, který je uvězněn či obžalován z politických důvodů. Jedná se o největší lidskoprávní akci na světě a my na poslaneckém klubu STAN podepsali desítky dopisů.

Když jsem ale šla na tiskovou konferenci, na které byly zástupkyně celé vládní koalice, zahlédla jsem v televizi ukázky z fotbalového utkání Mistrovství světa v Kataru. Rozumějte, já nemám nic proti fotbalu, i u nás doma se sleduje. Ale vlastně mě v tu chvíli napadlo, jak mě mrzí, že se nikdo z politické reprezentace nahlas nevyjádřil k tomu, že kvůli této akci zemřelo zřejmě více než 6500 lidí.

Kvůli nelidským podmínkám, kvůli tomu, abychom teď koukali na krásnou, lesklou sportovní událost. A tak jsem na té tiskové konferenci tohle téma zvedla - já bych totiž nerada, aby pořadatel Mistrovství světa i při dalších výběrech stavěl peníze nad lidské životy, nad lidskou důstojnost a svobodu. Nenormalizujme to, odsuzujme to, i kdyby jen na tiskové konferenci nebo napsáním dalších dopisů.

A na závěr si neodpustím: Na ženu dobré hodnocení, nemyslíte?